Geen Rijbewijs Halen: Wat Is De Prijs Die Je Betaalt in 2023?

#Handigetips#ineenkeerslagen#rijexamenhalen

Auteur: Johan de Jager – Examinator & Rijles Leerproces Expert

1 op de 4 mensen kiest ervoor om geen rijbewijs te halen, ontdek wat voor negatieve invloed dit op je leven heeft in 2023

Het hebben van een rijbewijs is voor de meeste mensen een belangrijke mijlpaal in het leven. Het biedt je de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Toch blijkt uit onderzoek dat 1 op de 4 Nederlanders ervoor kiest om geen rijbewijs te halen. Er zijn diverse redenen waarom mensen geen rijbewijs halen, zoals het bezit van een OV, OV-studentenkaart of mensen die het milieu actief steunen door minder autokilometers te maken.
Maar wat is eigenlijk de prijs die je betaalt als je ervoor kiest om geen rijbewijs te halen? In dit artikel vertellen we je alles over de negatieve invloed die het kan hebben op je leven in 2023.

Minder mobiliteit

Een van de grootste nadelen van geen rijbewijs hebben is je beperkte mobiliteit. Je bent afhankelijk van openbaar vervoer, fiets of lopen om ergens te komen. Dit kan leiden tot verveling, vermoeidheid, en beperking van vrijetijdsactiviteiten. Als je op termijn wilt verhuizen, kan het je kansen op een baan in een andere stad beperken en je mogelijkheden voor sociaal contact verminderen.

Minder flexibiliteit.

Een ander nadeel van geen rijbewijs hebben is dat je leven minder flexibel wordt. In plaats van dat je overal naar toe kunt rijden, zul je vergaderingen, sociale evenementen en zelfs doktersafspraken moeten plannen op basis van wanneer het openbaar vervoer rijdt. Je zult meer tijd moeten besteden om alles te plannen en zal altijd afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

Hogere kosten 

Zelfs als je vrijwel nooit reist, en zeker niet voor zakelijke doeleinden, kun je toch flink de prijs betalen voor het niet worden in het bezit van een rijbewijs. Het afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kan namelijk erg prijzig zijn. Zo betaal je bijvoorbeeld een flink bedrag voor een OV-studentenkaart of een abonnement op het lokale openbaar vervoer. Naar verloop van tijd kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. 

Onafhankelijkheid

Een belangrijke reden waarom mensen ervoor kiezen om een rijbewijs te halen, is omdat ze zichzelf onafhankelijk willen verklaren. Het biedt hen de vrijheid om op grotere afstanden te werken of te genieten van verschillende uitjes. In 2023 kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je met vrienden wilt gaan kamperen in het bos, waarschijnlijk wil je niet met al je kampeeruitrusting op de trein stappen. Het hebben van een rijbewijs geeft je dan de flexibiliteit die je wenst. 

Beter werk 

Hoewel een rijbewijs niet altijd nodig is, kan het je kansen op werk in sommige gevallen vergroten. Banen die vereisen dat je langs klanten reist of een aanzienlijk deel van je dag onderweg bent, vereisen vaak dat je over een rijbewijs beschikt. Als je op deze banen niet kunt solliciteren, mis je misschien wel de kans om de baan van je dromen te krijgen, alleen maar omdat je geen rijbewijs hebt. 

Conclusie: 

Het niet hebben van een rijbewijs heeft dus een flinke impact op je leven. Het beperkt je mobiliteit, flexibiliteit en kan leiden tot hogere kosten. Daarnaast mis je mogelijk de kans om op ĥinteressante banen te solliciteren. Toch moet de beslissing om wel of niet een rijbewijs te behalen een persoonlijke zijn. Zoals eerder vermeld, kiezen sommige mensen ervoor om dat niet te doen voor het milieu. Om deze reden is het misschien de moeite waard om andere mobiliteits opties te onderzoeken, zoals elektrische scooters of deelauto’s. Onafhankelijk van je keuze, is het echter om te beseffen wat de prijs is die je betaalt voor het geen rijbewijs halen.

Supersnel je rijbewijs halen?

Bekroond als beste rijschool in de regio Heerenveen, Sneek en Leeuwarden!

Lees ook deze artikelen

× Hoe kan ik je helpen?