Alle Rijbewijzen

01

Auto

Ben je 16.5 jaar of ouder en wil jij je rijbewijs op een professionele manier met veel plezier? Dan ben je bij rijschool DCC aan het juiste adres.

Kies het les-pakket die bij je huidige niveau past en een instructeur waar je vertrouwen in hebt. Bij rijschool DCC kun je ervoor kiezen om schakel of automaat les te krijgen.

Jij bepaalt op welk tempo je je rijbewijs wilt behalen. Je krijgt van ons een vaste instructeur toegewezen waarmee je de route naar je rijbewijs gaat inplannen. Je kunt ervoor kiezen om één keer of meerdere keren per week lessen.

Je word altijd thuis, op school of bij je werk opgehaald en na de les wordt je ook weer netjes thuis gebracht. Wil jij super snel je rijbewijs halen? dan kan je bij ons kiezen voor het spoedpakket Deze is er al vanaf 10 dagen. Hiervoor moet je wel in het bezit zijn van een theoriecertificaat.

Voordat je mag deelnemen aan het verkeer zul je het voertuig voldoende moeten beheersen. Hier gaan we de eerste lessen aan werken, als je het voertuig voldoende beheerst besteden we aandacht aan de ”beheersing van de eenvoudige verkeersituaties”. Hierin zitten ook de bijzondere verrichtingen.

We vervolgen de lessen met het beheersen van de complexe verkeersituaties en verkeermanoeuvres. Je bent nu op een punt gekomen dat je al aardig op examen niveau rijdt. Om er zeker van te zijn dat je veilig kan deelnemen aan het verkeer nemen we de modules ”veilig en verantwoordelijk verkeersdeelname” onder de loep.

Beheers je al deze hoofd en sub onderdelen, dan ben je klaar om examen te doen!

Via een computernetwerk (Top Online) staan wij direct in verbinding met het CBR. Hierdoor zijn wij in staat om, in overleg met jou je tussentijdse toets en/of examen in te plannen.

Je mag al vanaf je 16e jaar starten met het behalen van je theorie-examen, kort daarna (16.5 jaar) mag je direct starten met je rijles. Als je 17 jaar bent en een baas in het verkeer mag je rijexamen doen. Heb je je rijbewijs gehaald maar ben je nog geen 18 jaar? dan mag je de weg op onder begeleiding van een coach. Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Ben je minderjarig en wel geslaagd voor je rijbewijs? dan kun je bij de gemeente je rijbewijs aanvragen. De gemeente geeft het rijbewijs pas af als je via 2todrive een begeleiderspas hebt gekregen. Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die je tijdens het autorijden coachen. Op het moment dat je 18 jaar wordt, hoef je niet meer met een coach te rijden en mag je zelfstandig de weg op!

02

Motor

Zie jij jezelf al heerlijk genieten met de wind in je gezicht terwijl motor rijdt? En wil je dit op een professionele en veilige manier leren? Dan ben je bij rijschool DCC aan het juiste adres.

Ben je in het bezit van het rijbewijs B? Dan kun je direct starten. Heb je nog geen rijbewijs B? Dan is het noodzakelijk dat je eerst het theoriecertificaat A (motor) haalt voordat je mag starten met je motorrijlessen.

Er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat u kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd en ervaring.

 

 • A1 is voor de lichtste motor. Vanaf je 18e jaar mag je hiervoor examen doen (vanaf 17 jaar praktijkles). Je moet hiervoor twee type examens afleggen: een theorie en praktijkexamen. Het praktijkexamen bestaat uit een onderdeel voertuigbeheersing en een onderdeel verkeersdeelneming.
 • A2 is voor de middelzware motor. Vanaf je 20e jaar mag een leerling hiervoor praktijkexamen doen, mist hij minstens 2 jaar rijbewijs A1 heeft.
 • A is voor de zware motor. Vanaf je 22e jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen. Mits je minstens 2 jaar je rijbewijs A2 bezit. Heeft hij geen rijbewijs A2? Dan moet hij minstens 24 jaar zijn. De leerling moet dan een theorie- en praktijkexamen doen. Het praktijkexamen bestaat in dat geval uit een examen voertuigbeheersing en een examen verkeersdeelneming.

Nog geen motorrijbewijs?

Er zijn nieuwe regels die je moet weten voordat je start met je motorrijlessen. Je mag vanaf je 21e je motorrijbewijs A halen. Je krijgt dan code 80 mee. Die geldt twee jaar. Dat betekent dat je pas na twee jaar na het halen van je A-rijbewijs op een zwaardere motor mag rijden. Je mag dus niet op je 21e op een zware motor rijden, ook niet in het buitenland. Code 80 geldt tot je 24e en wordt ook op je rijbewijs vermeld. Daarna krijg je automatisch het volledige rijbewijs A.

Je bent in het bezit van motorrijbewijs A1, wat nu? 

Ben je in het bezit van je A1 (tot 11kW) rijbewijs? Dan moet je nog dezelfde stappen volgen om volledig het A-rijbewijs te halen als voorheen. Het verschil is dat je geen theorie meer hoeft te halen. Je moet nog wel je praktijkexamen doen. Als je trapsgewijs je rijbewijs haalt geldt code 80 niet. Als je na een paar jaar rijbewijs A haalt mag je dus meteen op een zware motor rijden.

Je bent in het bezit van motorrijbewijs A2, wat nu? 

Ben je in het bezit van je A2 (tot 35kW) rijbewijs? Het enige dat dan verandert is dat het theorie-examen komt te vervallen. Je moet nog wel een praktijkexamen doen om je A-rijbewijs te halen. Omdat je trapsgewijs je rijbewijs haalt geldt code 80 niet. Je mag na het halen van je rijbewijs gelijk op een zware motor rijden.

03

Brommer

Hoe haal jij je bromfietsrijbewijs bij rijschool DCC? Voordat je mag starten met je rijles, ben je verplicht om eerst je theorie-examen te behalen. Als je bent geslaagd kun je starten met je rijles. Je mag al vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen. Met een geldig Nederlands autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A) heb je geen apart rijbewijs bromfiets nodig. Je hoeft dan geen examens te doen.

Slaag je voor het examen bromfiets dan mag je ook in een brommobiel rijden. Andersom geldt dat niet voor het aparte praktijkexamen brommobiel. Ben jij klaar om te starten?

 1. Ga naar Mijn CBR en log in met DigiD.
 2. Kies ‘Theorie-examen reserveren’.
 3. Volg de instructies op het scherm.
 4. Je bepaalt voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer.
 5. Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je de kosten voor het examen direct online via iDEAL.
 6. Daarna ontvang je via e-mail de bevestiging van je aanvraag.
 7. Tip: noteer gelijk je examendatum in je agenda en zet een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je je theorie-examen niet.
 8. Tip: je kunt op Mijn CBR altijd zien welke reservering je hebt gemaakt.

Wanneer kom ik in aanmerking voor vrijstellingen? Ben je al in het bezit van een motorrijbewijs of een autorijbewijs, dan is het niet nodig om ook nog het rijbewijs AM te behalen. Je hoeft dus geen examens af te leggen.

04

Auto BE

Belangrijk om te weten bij een BE rijbewijs:

De rijbewijscategorie B (personenauto) geldt voor personenauto’s met een aanhanger van maximaal 750 kilo. Is de aanhanger zwaarder dan 750 kilo, dan is rijbewijs BE verplicht. Als u uw BE rijbewijs haalt, mag de toegestane maximum massa van de aanhang- wagen of oplegger niet zwaarder zijn dan 3500 kg.

Voor opleggers of middenasaanhangwagens is hierop wel een uitzondering mogelijk. Bij deze voertuigen kan namelijk gewicht worden overgedragen op het trekkend voertuig. In dat geval mag de toegestane maximum massa van de combinatie zwaarder zijn dan 7000 kg.

Bij andere soorten aanhangwagens (dan opleggers of middenasaanhangwagens) is het niet toegestaan gewicht over te dragen. ‘Overdragen’ betekent dat via de trekhaak (of andere gebruikte wijze van koppeling) een deel van de toegestane maximum massa van de oplegger of middenasaanhangwagen door de personenauto wordt gedragen. Er zijn hierbij 2 eisen:

 • Met de toegestane maximum massa die wordt overgedragen mag de personenauto niet zwaarder worden dan 3500 kg. Dat wordt als volgt berekend: de toegestane maximum massa van de personenauto (wat de personenauto volgens het kentekenbewijs mag wegen) – de massa in rijklare toestand van de personenauto (hoeveel de personenauto werkelijk weegt wanneer u erin zit en de oplegger of middenasaanhangwagen trekt) = een bepaald gewicht. De toegestane maximum massa die wordt overgedragen (de toegestane maximum last onder de koppeling) mag niet hoger zijn dan dit bepaalde gewicht.
 • En de toegestane maximum massa op de assen van de oplegger of middenasaanhangwagen mag nietzwaarder zijn dan 3500 kg. Het gaat hier om de toegestane maximum massa die niet op de personenauto wordt overgedragen.

Overschrijdt u met uw voertuig met oplegger of middenasaanhangwagen deze eisen? Dan moet u in veel gevallen het bezit zijn van een rijbewijs C1E.

Daan

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

“Goede ervaring gehad bij DCC. Heb in 1.5 maand mijn rijbewijs kunnen halen in 1x. Top instructeurs! Duidelijk en vlot. Zeker een aanrader!”

Emmy

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

“Heel erg genoten van mijn rijlessen bij DCC. Altijd ontzettend fijn begeleid in de auto, en ook erg flexibel als je een keertje niet kan. Ik raad het iedereen aan om bij hem te beginnen met rijden bij DCC :)“

Romy

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ik ben in een keer geslaagd, ondanks alle spanning en angst in het begin van mijn lessen hebben instructeurs Johan en Sander mij super goed geholpen en altijd vertrouwen in mij gehad! Kan niks anders zeggen dan dat ze top zijn.

Meld je nu aan voor aan gratis proefles!

Ben je klaar om achter het stuur te kruipen en je rijbewijs te halen? Begin dan bij DCC en boek nu je gratis rijles!

× Hoe kan ik je helpen?